wtorek, 13 listopada 2012

Moje Pierniczki -Bardzo miękkie pierniki


Ach te pierniki

I nastał w końcu czas na pierniczki.
Można je jeść......ale też można ładnie je przyozdobić i podarować bliskim na Gwiazdkę(Pierniczki zapakowane w pudełeczko to piękny prezent........nie kupiony w sklepie ale robiony własnoręcznie wart jest tysiąc  razy więcej niż prezent kupiony w sklepie,w większości przypadków "na szybko" na tak zwaną ostatnią minutę.Spróbujcie upiec pierniczki i dać je bliskiej osobie -zobaczycie że warto;-)

                                 
w zwykłym opakowaniu cukierniczym przewiązanym rafią też wyglądają dobrze

 
 
 
 
Chciałabym z Wami podzielić się przepisem na sprawdzone pierniki,pierniki które sa bardzo miękkie i nie muszą leżakować w żadnym pojemniku czekając na skruszenie;-):

4 jajka
1 kg mąki
50 dkg miodu
15 dkg cukru
1 paczka proszku do pieczenia
1op przyprawy do pierników
25 dkg margaryny
3 łyżki kakao
karmel(na patelkę wsypuję ok 3 łyżek cukru i stapiam na sucho,gdy cukier zacznie się robić brązowy i przeszedł w stan ciekły dodaje wody na "oko" ok 1/2 szkl )


Sposób wykonania:
Margarynę ,miód,przyprawę do pierników ,pół szklanki karmelu i kakao rozpuszczamy na słabym ogniu .Jak przestygnie dodać makę ,proszek do pieczenia ,4 żółtka uprzednio rozbełtane z cukrem-wymieszać.
4 białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty
Piec w temp 200 st C ok 7 min

 
Uwielbiam piec pierniki i pózniej zdobić .Dzisiaj pierwsza osłona -pierniki klasyczne z białym lukrem
A oto co mi wyszło
 
 
 
 
 
 


 


 

 
 



 

 
 
 


3 komentarze:

  1. Śliczne pierniczki. Jak je oglądam robi się jakoś tak trochę świątecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świeta tuż tuż ;-)Ani się nie spodziejemy jak przyjdą ;-)

    OdpowiedzUsuń