Przepis na te ciasteczka zaczerpnięty został z opakowania cukru wanilinowego.Ciasteczka te świetnie pasują do szklanki mleka.Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy kakao.Przy wycinaniu serduszek należy pamiętać by forma na serduszka była dość mała.Przy wykrojeniu większych otworów środki mogą po upieczeniu wypadać jeżeli są nieumiejętnie włożone.
Przepis
250 gram mąki
130 gram masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
3/4 szklanku cukru pudru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru wanilinowego, jajka, proszku do pieczenia i cukru pudru.Dzielimy ciasto na dwie równe połowy.Do jednej z nich dodajemy kakao.Zawijamy we folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po wyjęciu rozwałkować najpierw jasną masę.Następnie wycianamy koła przy użyciu okrągłej foremki (ja używałam szklanki).W wyciętych kołach jasnego ciasta wycinamy za pomocą foremki -serduszko .W tym momencie tworzy sie dziura w jasnym ciastku w kształcie serca. W następnym etapie wałkujemy ciasto ciemne i wycinamy kakaowe serduszka ,którymi uzupełniamy środki jasnych ciastek.Mam nadzieje że wytłumaczyłam to jasno.Z ciastem ciemnym możemy też zrobić to samo tzn wykrawamy koła ,w każdym kole robimy dziurę w kształcie serca i uzupełniamy jasnym ciastem w kształcie serduszka.Piec 10 min w temp 180 stopniC.
Smacznego
Przepis
250 gram mąki
130 gram masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
3/4 szklanku cukru pudru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru wanilinowego, jajka, proszku do pieczenia i cukru pudru.Dzielimy ciasto na dwie równe połowy.Do jednej z nich dodajemy kakao.Zawijamy we folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po wyjęciu rozwałkować najpierw jasną masę.Następnie wycianamy koła przy użyciu okrągłej foremki (ja używałam szklanki).W wyciętych kołach jasnego ciasta wycinamy za pomocą foremki -serduszko .W tym momencie tworzy sie dziura w jasnym ciastku w kształcie serca. W następnym etapie wałkujemy ciasto ciemne i wycinamy kakaowe serduszka ,którymi uzupełniamy środki jasnych ciastek.Mam nadzieje że wytłumaczyłam to jasno.Z ciastem ciemnym możemy też zrobić to samo tzn wykrawamy koła ,w każdym kole robimy dziurę w kształcie serca i uzupełniamy jasnym ciastem w kształcie serduszka.Piec 10 min w temp 180 stopniC.
Smacznego
och jakie śliczne:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają takie dwukolorowe serduszka :)
OdpowiedzUsuńno tak <3
Usuńsuper ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) I jak ładnie zapakowane ;)
OdpowiedzUsuńJak uroczo wyglądają te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńdobry przepis zrobiłam i zniknęły ekspresowo a wygląd zachwycił wszystkich w domu:)
OdpowiedzUsuńciasteczka wyszły przepyszne tylko ich wygląd nieco się różni od tego na zdjęciach ale mimo to znikają szybciej niż zdążę je upiec naprawdę super przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam mężowi na walentynki. Wyszły piękne i pyszne. Polecam :]
OdpowiedzUsuńAga
a ile ciasteczek wyszło z tej porcji? :)
OdpowiedzUsuńSą śliczne i pyszne, serca zastąpiłam gwiazdkami wyszły bajeczne ;3
OdpowiedzUsuńbardzooooo pyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na kruche ciasteczka. Próbowałam z różnych blogów, ale te podbiły me kubki smakowe :) Bardzo dobre ciasteczka (zwłaszcza część kakaowa)! Polecam
OdpowiedzUsuń