Torciki na zdjęciach są w dwóch różnych rozmiarach-4 cm i 15 cm;-)
Te większe są pieczone we foremkach,te mniejsze wykrawałam foremkami w kształcie sreduszka z blatów biszkoptu (który upiekłam we formie prostąkotnej a po upieczeniu i ostuczeniu przekroiłam wzdłuż).Torciki pokryłam masą cukrową .Przełożyłam je masą czekoladową zrobioną na maśle i konfiturą wiśniową.Masa ta jest aksamitna i pyszna.Ważne przy podawaniu ciast z tym kremem jest to by wyciągnać je z lodówki 40 minut przed podaniem.
Przepis(przepis pochodzi z książeczki Potrawy Wigilijne g Zofii Zawistowskiej na piernik )
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady
pół szklanki śmietany 30%
Do małego garnuszka wkładam połamana czekoladę i dodaje pół szklanki śmietany i rozpuszczam mieszanine w kąpieli wodnej czyli w małym garnku z wodą ).Po stopieniu odstawić ,wystudzić .
Masło ucieramy na tzw .śmietanę .Ucierać w dalszym ciągu dodając stopioną czekoladę ze śmietanę i żółtka.Powinna powstać puszysta masa
Śliczne! Aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńCzy można prosić o kontakt z Panią?
OdpowiedzUsuńkontakt ze mną to dym1@poczta.fm
OdpowiedzUsuń